Olen monta vuotta kaivannut hyvää suomalaista kirjaa ärtyvän suolen oireyhtymästä. Vuosia mietin, että pitäisi kirjoittaa itse, mutta en ole mikään innokas tai taivava kirjojen kirjoittaja, vaikka niitä muutama on tullut tehtyä, joten en koskaan saanut raivattua aikaa kirjoittamiselle. Mutta kuten sanotaan, hyvää kannattaa odottaa. Viime syksynä ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kirjoitti kirjan Herkän vatsan valinnat ja alkuvuodesta toinen kollega Leena Putkonen julkaisi teoksen Superhyvää suolistolle!.

Reijon kirja on varmaa laatua,  johon olemme tottuneet Pronutritionist -blogissa.  Kirjassa on kuvattu laajasti ja yksityiskohtaisesti FODMAP-ruokavalion taustaa ja käytännön toteutusta. Kirjallisuusviitteet osoittavat, ettei tässä todellakaan mennä pelkästään oma kokemus edellä vaan tiede on vahvasti taustalla. Käytän kirjaa asiakasohjauksessa, erityisesti  pidän kirjan havainnollisista kuvista ja taulukoista. Herkän vatsan valinnat on hyvä tietopaketti ruokavaliosta, jolla helpotetaan IBS- ja närästysoireita. Teksti on sujuvaa, ja selkeät taulukot sekä kuvat tekevät kirjasta vieläkin helppolukuisemman. Kirjan reseptit auttavat hyvin konkreettisesti toteuttamaan monipuolista ja ravitsemuksellisesti riittävää ruokavaliota, herkästä vatsasta huolimatta. Kirja sopii todella hyvin itsehoitoon, mutta toivoisin, että yhä useampi terveydenhuollon ammattilainen tarttuisi kirjaan ja ymmärtäisi paremmin, mistä ärtyvän suolen oireyhtymässä on kysymys ja miten oireita voidaa ruokavalion avulla helpottaa.

herkan-vatsan-valinnat.jpg

Leena Putkosen kirja Superhyvää suolistolle avaa teemaa ruokalautasta laajemmin. Kirjassa käsitellään laajasti ärtyvää suolen oireyhtymää, sen taustaa ja oireita,  niiden helpottamista aina ruuasta ja liikunnasta, mielentaitoihin ja vessaohjeista resepteihin. Leenan kirja avaa IBS-maailmaa rehellisesti ja hyvin henkilökohtaisesti, ja uskonkin että moni IBSiläinen saa tästä kaivattua vertaistukea.  Minusta tuntuu myös, että osa ihmisistä ei edelleenkään pidä ärtyvän suolen oireyhtymää sairautena,  vaikka todellisuudessa oireet voivat olla todella voimakkaita ja vaikuttavat merkittävästi arkeen ja  elämänlaatuun. Toivoisinkin, että tähän kirjaan tarttuisivat myös ne terveydenhuollon ammattilaiset, jotka sanovat ärtyvästä suolesta kärsivälle: ”Ei sinua mikään vaivaa ja yritä välttää oireiden aiheuttaja ja opettele rentoutumaan”.

superhyvaa-suolistolle.jpg

Superhyvää suolistolle! -kirjassa viljojen monipuoliseen käyttöön kannustavat reseptit saavat minulta hurraa-huutoja. Reseptit innostivat minutkin kokeilemaan mm. Hirvelän uunitalkkunaa. Minua ilahdutti myös, että esille oli otettu mielentaidot, sillä hyvästä ruokavaliosta huolimatta, moni IBSiläinen saa oireta edelleen stressistä ja jännityksestä. Joskus virheellisesti ajatellaan, että FODMAP-ruokavalion toteuttaminen, poistaa kaikki oireet, mutta näin ei valitettavasti ole.

Molemmissa kirjoissa käsitellään samaa sairautta ja teemaa, ja molemmilla on paikkansa kirjahyllyssä ja arjen apuna. Suosittelen tutustumaan näihin erinomaisiin kirjoihin.