Eilen vietettiin  Älä laihduta -päivää.  On erittäin hienoa, että  edes kerran vuodessa mietitään, miten suhtaudutaan omaan ja toisten kehoon, sen rääkkäämiseen ja miten voisimme laihduttamiseen sijaan keskittyä hyvinvoinnin kannalta merkityksellisiin asioihin.

Älä laihduta – päivän viesti on hieno, mutta huomaan, että monelle päivän viesti välittyy hieman väärin. Kovin usein kuulen ajaltavan, jos päästetään irti laihduttamisesta, se tarkoittaa väliinpitämättömyytä itseä ja kehoa kohtaan. Ei mennä lenkille vaan jäädään sohvalle syömään suklaata, sen enempää miettimättä. Sen sijaan laihduttamisen lopettaminen voisi tarkoittaa oman kehon kuuntelua ja arvostamista, itsensä ja muiden  kunnioittamista. Se on hyvää ja riittävää syömistä, sopivasti liikettä, leppoa, unta ja stressinhallintaa. Kalorien laskemisen ja ehdottomien ruokavalioiden sijaan,  arkeen sopivia ja joustavia ruokavalintoja. Laihduttamisen sijaan, mietitään, mikä onkaan itselle  elämässä merkityksellistä ja miten edistettään hyvinvointia ja terveyttä kokonaisuudessan. Hyvin usein laihduttamisen lopettaminen avaa mahdollisuudet onnistua syömisen hallinnassa ja sitä myötä ehkäpä myös paino putoaa (tai sitten ei).

Työssäni on joka päivä Älä laihduta – päivä. Joka päivä yritän tukea ihmisiä lopettamaan laihduttamisen ja keskittymään tärkeisiin ja merkityksellisiin asioihin. Kovin usein laihduttamisesta pidetään kiinni ja siihen jäädään roikkumaan, vaikka järki sanoo, ettei se kannata. Tässäkään asiassa ei auta, vaikka luemme blogista tai joku kertoo meille, mitä tehdä, vaan tarvitaan mielen muutosprosessia ja harjoittelua. Sama pätee myös siihen, miten puhumme itsellemme ja arvostamme kehoamme, mikään ei muutu, jos emme muuta toimintaamme. Tarvitaan tukea muutokseen, harjoittelua ja toistoja sekä uskoa, että itsestä voi ajatella kauniisti ja  kunnioittavasti. On myös uskallettava päästää irti haitallisesta toiminnasta, laihduttamisesta ja itseinhosta.

Älä laihduta -päivän sanoma on yksinkertainen ja tavoiteltava. Samalla viesti on todella vaikeaa sisäistää ja vaatii harjoittelua ja sitkeyttä muuttaa omaa asennetta ja murtaa uskomuksia. Onneksi tätä voi harjoitella ihan joka päivä, sillä mieli tuottaa jatkuvasti mahdollisuuksia harjoitella uutta näkökulmaa itseen, kehoon ja painon pudottamiseen.

Tässä muutama yksinkertainen harjoitus, joita voit halutessasi kokeilla.

Seuraavan kerran, kun huomaat ajattelevasti itsestäsi rumasti, arvostelevasti ja kriittisesti, pysähdy hetkeksi. Mieti, mistä ajatus kumpusi ja onko se sinulle hyväksi ja tukeeko se hyvinvointiasi? Voisitko vaan antaa ajatuksen lipua pois, sen sijaan, että antaisit sen vaikuttaa päivääsi tai toimintaasi.  Ajatuksia ja tunteita emme voi hallita, niitä tupasahtelee mieleen jatkuvasti ja yllättävissä paikoissa. Paras tapa on vaan hyväksyä jatkuva ajatusten virta ja antaa itselle haitallisten ajatusten jatkaa matkaa, sen sijaan, että jäädään pyörittämään ja vahvistamaan ajatuksia. Sinulla on mahdollisuus itse päättää, mitä ajatusta lähdet vahvistamaan ja minkä annat vaan olla ja mennä ajallaan pois.

Tai seuraavan kerran, kun katselet itseäsi peilistä, sen sijaan, että etsit virheitä kehossasi, voisitko miettiä, mikä on kaunista ja toimivaa? Pyri löytämään aluksi edes yksi hyvä asia ja siitä on hyvä jatkaa.

Jos nämä harjoitukset tuntuvat vaikeilta, suosittelen toistamaan harjoituksia ihan päivittäin ja saatat huomata muutoksen itsessäsi ja ajattelutavassasi. Mutta muistathan, että joskus prosessiin tarvitaan ammattilaisen tukea ja et ole huono ihminen vaikket yksin onnistu avaamaan mielen solmuja. Muutos on  jo käynnistynyt, jos tunnistat tilanteen ja on rohkeaa hakea apua ja tukea muutokseen.