Anette Palssa

Tarinani

Valmistuessani ravitsemusterapeutiksi 2000 -luvun alussa, olin täynnä tarmoa ja tietoa terveellisestä ravinnosta ja syömisestä. Olin varmasti yli-innokas ja pirun rasittava. Kuvittelin, että asiat muuttuvat, kun tietoa jaetaan ja kaikki innostuvat hyvästä ruuasta ja terveydestä kuten itsekin. Onneksi hyvin pian tuli arkirealismi vastaan ja tajusin muuttaa toimintatapaani. Minua on aina kiinnostanut ihmisen käyttäytyminen ja ammattini myötä syömiskäyttäytyminen, miksi toimimme kuten toimimme ja mikä saa meidät muuttamaan toimintaamme.

Vuosien aikana olenkin kouluttanut itseäni juurikin käyttäytymistieteiden ja psykologian puolelta, toki unohtamatta kovaa faktaa ravitsemus-, liikunta- ja lääketieteestä. Työotteeni on terapeuttinen, mutten leiki psykoterapeuttia, vaan pyrin löytämään yhteisen sävelen asiakkaiden kanssa ja löytää juuri heidän arkeen sopivat ratkaisut. Viime vuosina kiinnostukseni on mennyt enemmän psykofyysiseen suuntaan. Psykofyysisen psykoterapian perusteet ja joogaopettaja koulutukset on tuoneet uusia työkaluja ja ymmärrystä kehon ja mielen yhteydestä.

Vielä 20 vuoden jälkeenkin tykkään työstäni todella.  Innostun asiakkaiden onnistumisista, niin ryhmissä kuin yksilövastaanotolla.  Nautin luennoinnista, kun huomaan että kuulijat innostuvat ja heillä herää ajatuksia. Olen myös matkanvarrella oppinut paljon vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa.  Joka päivä opin uutta, oivallan enemmän ja ymmärrän taas ihmistä ja syömistä piirun verran paremmin.

”Elän niin kuin opetan, pääasiassa kohtuullisesti ja välillä kohtuuttomasti”

Mitä enemmän työtäni teen, sitä nöyremmäksi tulen sen edessä, etten voi hallita kaikkea, tietää totuutta enkä edes auttaa jokaista. En pysty ratkaisemaan asioita yksin, vaan tiimin ja verkoston merkitys vahvistuu vuosi vuodelta.

Ravitsemusterapeuttina yritän saada asiakkaasta esille vahvuuden tehdä muutosta, herättelen ajattelemaan ja oivaltamaan. Tuen muutoksessa ja karikoissa sekä tarvittaessa houkuttelen sisäistä motivaatiota esille,  mutta loppujen lopuksi yritän tehdä itsestäni tarpeettomaksi. Jokaisen on lopulta löydettävä itsestä tahto ja tehtävä ratkaisut elämässään.  En ohjaa kurilla ja kiristyksellä, vaan myötätunnolla, rehellisillä kysymyksillä ja joskus varsin syvällisillä keskusteluilla. Kun oikea aika on minulta saa myös tarkkoja, konkreettisia ohjeita ja  neuvoja.

Ammatillisena tavoitteena minulla on  taistella järjettömyyttä vastaan, lopettaa yhteiskunnasta laihduttelu, ruokahölmöily ja edistää ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Sitä teen jokaisella vastaanotolla, luennolla, ryhmässä, lehtihaastattelussa, blogissani ja missä vaan minulle annetaan mahdollisuus puhua tai kirjoittaa.

Kuvaaja Peter Streng

”80/20 on toimiva käsite, 100% terveellisesti syöminen on sairautta”