Välipalat on asia, joista keskustellaan lähes poikkeuksestta vastaanotolla – riippumatta mikä on tulosyy.

Säännöllisen syömisen tiedetään olevan sekä painonhallinnan kannalta hyväksi, mutta toisaalta välipalatyyppinen syöminen saattaa heikentää ruokavalion laatua ja nostaa painoa. Usein minulta kysytäänkin tästä dilemmasta. Oikeastaan tässä on taas hyvä esimerkki siitä, ettei ole yhtä oikeaa tapaa syödä hyvin ja edistäen hyvinvointia.  
Minä ohjaan ateriarytmissä 3-5 säännön mukaan: 3-5 ruokailua päivässä 3-5 tunnin välein. Tämä sopii suurimmalle osalle. On toki heitäkin jotka syövät 2 h välein ja toisaalta niitä joden luonnollien rytmi on 6 h välein. Mutta yleensä 3-5 sääntö toimii. 
Joillekin sopii syöminen, johon ei kuulu välipaloja ollenkaan. He syövät hyvän aamupalan, lounaan ja päivällisen. Paino ja vireys pysyy hyvänä eikä muutostarvetta ole. Usein he ovat muuten miehiä. Näitä tyyppejä ei tule kovin usein vastaan, siis siten, että syö näin ja paino pysyy kurissa ja olo on hyvä.  
Jotkut tarvitsevat selvästi useammin ruokaa, mutta usein, jos ruokailut on 2 h välein, ruuanlaadussa on jotain pielessä, jos nälkä ei pysy poissa paria tuntia pidempään.
Suuri osa tarvitsevat pääruokien (aamupala, lounas ja päivällinen) lisäksi pari välipalaa. Erityisesti iltapäivä tuntuu olevan suurin kompastuskivi. Hyvän lounaan jälkeen ateriaväli pitenee iltaan asti ja sitten ei enää olekaan hallittua syömistä, vaan laatu ja annoskoko kasvaa. 
Minusta hyvässä välipalassa on aina jotain kasvista, marjaa tai hedelmää ja jotain proteiinipitoista ja tarpeen mukaan myös (kuitupitoista) hiilihydraattia. Tässä muutamia vinkkejä, joita voit soveltaa omiin välipaloihisi:
Maitotaloustuotteet ovat hyvä perusta:
  • maustamaton jogrutti ja marjoja (vadelmaa, mustikkaa, mustaherukkaa yms.) ja salaattisiemensekoitusta
  • rahkaa, kourallinen pähkinöitä (hunajaa) sekä pari luumua
  • viili ja päärynä
  • raejuustoa ja kurkkua (loistava yhdsitelmä ja hyvä lisäke vaikka kasvispihvien kanssa)
  • Profeel – rahka ja mansikoita
  • Pehmeä maitorahka ja Hevishotti
  • Smoohtie: maustamatonta jogurttia erilaisia hedelmiä ja marjoja (maitoa)
  • porkkanaa, kurkkua, kirsikkatomaatteja ja juustoa paloina sekä muutaman cashew-pähkinä
Kun tarvitaan hiilihydraatteja:
  • pussipuuro, banaania ja  maitoa (tai Plus Maitoa)
  • ruisleipä (reilusti täytteitä: kinkkua tai kalkkunaa, tomaattia, kurkkua ja salaattia)
  • kananmuna, pari näkkäriä ja leivite sekä tomaatti
  • Elovena kauramuroja ja maitoa (tai Plus Maitoa)
  • Kauraleipä (esim. Ehon kaura100), juustoa, paprikaa sekä hunajameloonin pala
  • banaani ja pieni proteiinipatukka
Maidottomat vaihtoehdot:
  • kananmuna, pari näkkäriä ja leivite sekä tomaatti
  • kourallinen tai pari pähkinöitä ja omena
  • smoothie soijamaitoon
  • pikkuporkkanoita ja kourallinen manteleita
  • Yosa-kauravalmisteet (muista etteivät sisällä yhtään proteiinia)
Helppoja mukaan otettavia:
  • proteiinipatukka (muista että sisältävät myös sokeria, ei joka päivä)
  • Profeel – maitojuoma (kaakao, kahvi, mansikka) 
  • pähkinät, mantelit ja kuivatut hedelmät
  • proteiinijuoma (huomioi sokerin määrä) 
  • kaikki hedelmät (muista myös aprikoosi, nektariini, kesällä mansikat, vadelmat ja pensasmustikat sopivat sellaisenaan)
  • kirsikkatomaatteja, naposteluporkkanoita ja retiisejä on saatavilla kaupoissa kätevissä rasioissa ja pusseissa.
Kuvituskuvat on nyt vähissä, joten tylsää teksiä vaan.