Tätä aliraportointiongelmaa on yritetty selventää tutkimuksella, jossa 29 henkilöä USDA:n maataloustutkimuskeskuksen työntekijöitä, tutkijoita ja hallinnonhenkilöistöä lupautuivat pitämään ruokapäiväkirjaa vuoden ajan (ymmärrätte varmaan, miksi tutkimushenkilöt olivat henkilökuntaa, kukaan maallikko ei moiseen urakkaan ryhtyisi). Tässäkin tutkimuksessa ruokakirjanpiton mukainen enrgiansaanti oli 200-300 kcal pienmpi kuin todellinen energiankulutus, kuitenkaan painonlaskua ei havaittu. Todellista energian saantia selvitettiin viikon ajan (ja muutamlla satunnaisella päivällä) myös mittaamalla jokaisen ruoka-annoksen kaksoisannoksen energiamäärää kalorimetrillä. Vaikka tutkimushenkilöt oivat ammattilaisia ja ymmärsivät varmasti, ettei tässä kohtaa kannata muuttaa totuutta, kirjapito poikkesi todellisuudesta 13 %. Tästä aineistosta tutkijat selvittivät, kuinka monta päivää ruokakirjanpitoa tulisi tehdä, jotta se vastaisi energiansuhteen koko kirjausjakson keskiarvoa. Meistä jokainen kun syö varsin eritavalla päivästä toiseen. Keskimäärin kirjanpitoa tarvittiin 14 päivää, jotta se kuvasi henkilön keskimääräistä energiansaantia (vaihtelua sallittiin 10 % suuntaan tai toiseen). He joiden energian saanti poikkesi paljon päivästä toiseen, piti pitää 84 päivää (!) kirjaa ruuasta ja juomasta, jotta se vastaisi keskiarvoa (10 % poikkeamalla). Eli se yhden päivän ruokapäiväkirja ei todella kerro mitään kokonaisuudesta.
Joidenkin asiakkaiden kanssa käytän kuvaruokapäiväkirjaa MealTrackeria. Ideana on siis kuvataan kaikki ruoka ja juoma, jonka aikoo syödä. Kuvat ovat näkyvillä omalla henkilökohtaisella tilillä, joihin ammattilainen voi kommentoida ja antaa palautetta. Vaikka tässäkin menetelmässä on ongelmansa, minusta vähemmän aliraportointia määrän ja rytmi suhteen. Kuvaaminen vaikuttaa toki tottumuksiin ja minusta kuvaruokapäiväkirja toimiikin parhaimmillaan valmennuksen apuvälineenä. Asiakas itsekin huomaa, isoja linjoja omassa ruokavaliossa: aterairytmi, napostelu, kasvisten käyttö, annoskoko näkyy kuvaamalla loistavasti.
Keventäjät toimii minusta myös apuna havainnoidessa omia ruokatottumuksia. Suosittelen aina ensin vain kirjaamaan ylös, mitä syö ja juo sekä mitä tunteita ja ajatuksia nousi pintaan, vasta sitten muuttamaan tottumuksia. Näin paremmin ymmärtää, mistä kannattaa lähdetään liikkeelle muutoksissa. Keventäjissä minusta olisi tärkeintä havainnoida omaa toimintaa, oppia ja oivaltaa, ei vain kirjata ylös tai mekaanisesti noudattaa kalorisuosituksia. Usein jo yksin kirjaaminen laskee painoa, mutta muutos ei ole pysyvää, jos ei ymmärrä, mistä painonlasku (kuten myös nousu) johtuu. Pahimmillaan ruokapäiväkirjanpito kontrolloi täysin väärällä tavalla, mutta parhaimmillaan se auttaa oivaltamaan asioita omasta syömisestä ja suhtautumisesta ruokaan. Keventäjät täyttää muuten tässä kuussa 6-vuotta ja olen saanut olla mukana alusta alkaen.
Olen itsekin innostunut pitämään Keventäjissä ruokapäiväkirjaa nyt viikon ajan (koskaan en ole tehnyt näin pitkään :)) ja aion jatkaa. Olen huomannut mielenkiintoisia asioita ja kun saan pidettyä kirjaa vielä pidempään, raportoin kokemuksistani ja saatte kuulla sen oikean totuuden syömisistäni.