Arkea helpottavat palvelut – testaus jatkuu. Nyt kokeilin Middag – ruokakassi palvelua. Vaikka moni (kuten minäkin) tykkään tehdä ruokaa, niin varsinkin lapsiperheiden arkiruoka tuntuu olevan yhtä jauhellihaa ja spagettia, makaronilaatikkoa tai muuten vaan pyöritetään samoja ruokia päivästä ja viikosta toiseen. Toisaalta moni lapseton tai yksieläjä kertoo, ettei viitsi tehdä vain itselle ruokaa ja korvaa päivällisen leivillä ja jogurtilla. Middag -palvelussa toimitetaan kotiovelle 3-5 ruuan raaka-aineet ja reseptit. Joku muu on siis miettinyt, mitä meillä syödään ja käynyt kaupassa. Kuulostaa hyvältä, eikö?
Testiryhmään kuuluu muu perheeni ja arkena meillä on syömässä lapset 9 v ja 11 v ja yleensä vain toinen vanhemmista.
Ensimmäisellä viikolla testasimme kasvismenun Middag Vegen. Ruokakassi tuli tiistai-iltapäivästä ja oli kotona odottamassa, kun pääsin kotiin. Kassin hinta oli 77 €.
Ruokalistalla oli
– Pinaattiletut (luomu, valmisruoka) ja tuorepunajuuri-omena-raaste
– Kookoslinssikeitto
– Tomaatti-yrtti pasta
Pinaattiletut olivat itsetehdyn oloisi ja hyviä – ja niitä oli paljon. Ei liene yllätys,  että letut olivat lasten mieleen. Jätin punajuuri-omenaraasteen tekemättä, koska se olisi jäänyt syömättä. Raastoin sen sijaan pari porkkanaa. Proteiinin saannin kannalta raejuustoa myös kaveriksi. Lettuja oli kassissa 3x 350 g, joten lapset söivät niitä monena päivänä. Kasvislisäkettä varten oli kaksi punajuurta ja omenaa, joten suhteessa tuorekasvista oli tosin vähän lettujen määrään nähden.
 
Kookoslinssikeitto oli muun perheen makuun liian tulinen, mutta minä söin sitä mieluusti. Keittoon ei tullut reseptin mukaan mitään kasvista, mutta minä laitoin puolikkaan bataatin.
Tomaattiyrttipastan valmistukseen löyty kassista ilahduttavasti tuoreita yrttejä: salviaa, rosmariinia ja persiljaa. Hauduttelin kastiketta pidempään ja lisäsin vähän punaviiniä ja sokeria, mutta muuten noudattelin ohjatta. Ruuan maussa ei ollut mitään vikaa, mutta proteiinit jäivät olemattomaksi ja energia tuli lähinnä pastata, joka oli kyllä täysjyvää. Mutta jotenkin tämä ruoka oli hiukan pettymys.
Toisella viikolla kokeilussa oli perusmenu Middag Original. Saatavilla on ruuat joko kolmelle tai viidelle päivälle. Me tastasimme kolmen päivän menun, sillä viiden päivän satsissa oli yhtenä ruokana possun sisäfilettä ja se ei  ole perheemme suosiossa. Kassin hinta oli myös 77 €.
Ruokalistalla oli
– Fishcaket (eli kalapihvit) ja kasvislisäke
– Lammaspyttipannu ja fetajuustoa
– Bataattikookoskeitto
Kalapihvit olivat hyviä ja helppoja tehdä valmiiksi jauhetuta hauesta (kotimaista) ja lohesta (en muista alkuperää) ja samoin kermaviili-tillisoosi oli iisi. Lisäkkeeksi oli uunikasvikisa (porkkana, sipuli ja ruusukaali). Tein lapsille perunamuusia ja kasvislisäkkeeksi tomaattia ja kurkkua. Pihvejä oli jälleen sen verran, että söimme myös toisenkerran samaa ruokaa.
Pyttipannun valmistuksessa sain oivalluksen, että perunat voi valmistaa helposti uunissa. Pilkottaan raaka peruna kuutioiksi uuninpellille ja öljyä perään. Jauheliha oli luomulaatua, mikä on minulle tärkeä juttu. Itse ruuasta tuli melko rasvaista, luultavasti lampaan jauhelihan rasvaisuudesta johtuen. Olisi kaivannut tähän ruokaan lisää kasviksia, nyt oli vain pari paparikaa ja yksi sipuli. Teinkin lisäkkeeksi salaatin. Maustoin jauhelihaa hiukan enemmän, sillä minusta minttu ja  ripaus kanelia sopivat lampaan kaveriksi.
Bataattikookoskeiton mausteeksi oli varattu tähtianis ja pari kanelitankoa, mikä toi vaihtelua tähän muuten tuttuun  arkikeittoon. Jälleen valitan proteiinien puuttumisesta, mutta raejuustolisäkkeen kanssa sekin korjaantui.
Positiivista palvelussa oli ehdottomasti helppous: ei tarvitse itse miettiä, mitä syödään eikä käydä kaupassa. Mukavaa oli myös, että raaka-aineita oli sen verran kuin ruokaan tarvitsee, eikä raaka-aineita mene hukkaan. Ruokakassin sisällöstä vähintään puolet on luomua, raaka-aineet olivat tuoreita ja laadukkaita.
Pidän kovasti kasvisruuasta ja minusta yksi haaste on tehdä maukasta ja proteiinipitoista kasvisruokaa ja siihen olisi kaivannut enemmän ajatusta. Yrittipasta oli tässä suhteen suurin pettymys. Kasviksia olisi kaivannut  lisää molempiin menuihin, ehkä ohjeeksi voisi sanoa, että kaapisssa kannatta olla aina myös lisäkesalaatin tai raasteen raaka-aineet. Ruokaa oli riittävästi ja meidän kombinaatiolla siitä riittäisi helposti lounasevääksi seuraavalle päivälle ainakin yhdelle aikuiselle. Yhden tai kahden hengen talouksissa yhdestä ruuasta riittää joko useammalle päivälliselle, seuraavan päivän lounaalle tai sitten pakastettavaksi. Koin että kasvismenu ei ollut ihan rahan arvoinen, mutta perusmenussa oli hinta ihan kohdallaan. Suosittelen testamaan palvelua ja ainakin meidän perheessä palvelua käytetään jatkossakin arjen ruokarumbaa helpottamaan.