Kuvitellaan tilanne, että Maija (nimi muutettu ;)) 42 vuotta, on päättänyt laihduttaa 15 kg ja hänen tavoitteena on tehdä se järkevästi ja pysyvästi. Maija on tyypillinen asiakkaani, jolla on monipuolinen laihdutushistoria: alkaen Painonvartijoiden pisteiden laskusta ja viimeisimpänä hän kokeili karppausta. Painon hän on aina aiemmin saanut helposti alas, mutta riippuen laihdutus tavasta, se on tullut nopeammin tai hitaammin ylös. Nyt hän on lopen kyllästynyt laihduttamiseen, eikä halua enää jatkaa näin. Tosiasia on, ettei paino myöskään reagoi ruokavaliomuutoksiin kuten ennen. Kolesteroli ja verensokerit ovat hieman koholla, mutta lääkityksiä ei ole. Näiden ajatusten kanssa Maija istuu vastaanottotuoliini.
Lähdemme yhdessä kartottamaan tilannetta: laihdutushistoriaa, painon vaihteluja, suhdetta syömiseen, elämäntilannetta, uni-, liikunta- ja ruokatottumuksia. Maija kertoo, että rakastaa ruokaa ja on huomannut syövänsä tunteisiin.  Hän on myös hyvä tunnollinen työssään ja arvostaa perhettään ja ystäviään kovasti. Suurinosa vapaa-ajasta menee muiden tarpeiden huolehtimiseen ja töitäkin tulee tehtyä paljon.
Niinkuin aina ensimmäisellä vastaanottokerralla päästään lähinnä vähän raaputtamaan pintaa ja minulle tulee jonkinlainan kokonaiskäsitys nykytilanteesta. Ohjauksessa lähden liikkeelle fysiologisista perusasioista (riittävä ja hyvä syöminen, kohtuullinen liikunta ja riittävä uni) ja sen päälle sitten voidaan rakentaa syömisen hallintaa ja keskittyä vaikka tunnesyömiseen. Mutta jos perusta ei ole kunnossa, ei jatkoon kannata mennä.  Näin myös Maija kanssa. Aloitamme siis ruokailusta. Oman arvioinsa mukaan hän syö suht terveellisesti, syö hedelmiä ja kasviksia ja pyrkii tekemään itse ruuan. Hän rakastaa ruokaa ja kertoo, että nauttii kovasti yhteisistä ruokahetkistä perheen kansa. Ongelmaksi kokee juuri iltasyömisen ja mieliteot illalla.
Lähtötilanteessa Maijan ruokailut arkisin:
Aamu:  pari leipää, päällä levitettä ja juusto ja/tai kinkkua, joskus tomaattia ja kurkkuakin, lisäksi pari kuppia kahvia maidolla (rasvaton). Vaihtoehtoisesti saattaa syödä puuroa, yleensä pikakaurapuuroa.
Töissä kahvia, ehkä joku hedelmä
Lounas: henkilöstöravintolassa joko keittolounas, salaattia, pieni leipä tai  jos pääruuaksi on jotain mieluissaa esim. kalaa, hän syö sitä ja lautasmallin mukaan. Juomaksi lasi vettä ja piimää. Jälkkäriä syö, jos on rahkaa, mutta muuten ottaa hedelmän välipalaksi iltapäivälle
Iltapäivällä kahvia ja mahdollisesti hedelmä tai ei mitään
Kotiin mennessä on jo kova nälkä, yleensä syö pari leipää ennekuin alkaa valmistamaan ruokaa perheelle. Peruskotiruokaa, kasviksia jonkin verran, mutta vähemmän kuin lounalla. Syö joskus samaa ruoka lasten kanssa, mutta usein ei ole enää ruokahalua kun oli syönyt jo ne leivät.
Illallan mittaan syö leipää, hedelmää ja jogruttia. Mielitekoja on aika paljon ja hyvin usein syö jäätelö, suklaata tai karkkia, kun katselee telkkaria.
Kun Maija kertoo minulle syömistään, minulle valoittuu melko pian, mistä kannatta lähteä liikkeelle. Sanonkin hänelle, että jos minä söisin kuten sinä, ihan varmasti olisi huonoa syömistä koko illan.
Mitä sinä ehdotat Maijale?