Olen lukenut viime aikoina monen ulkomaisen kollegan blogia, ja yritän ottaa niistä opiksi ja toisaalta saada ideoita kirjoittamiseen ja oman blogini kehittämiseen. Monella tuntuu olevan reseptejä ja ruokalistoja. Minultakin niitä pyydetään, mutta itse koen, ettei se ole minun työtäni. Toisaalta ymmärrän hyvin, että ajatus valmiista ruokalistasta resepteinen tuntuu helpolta tavalta edistää hyvää, terveellistä syömistä.
Itse luen reseptejä, mutta aika harvoin teen ruokaa niistä, haen ehkä ajatuksia ja innostusta. Tilasin juuri Diabetesliiton uuden kirjan Kalaa, kanaa ja kasviksia sekä Marttaliiton uuden kasvisruokakirjan ja vanhan hyvän klassikon Herkkuja Martan keittiöstä. Näissä kaikissa kirjoissa on reseptejä, joissa on paljon kasviksia ja toisaalta otetaan myös huomioon ruokakulttuurimme ja varsinkin Marttaliiton kirjoissa edullisuus. Ruuat on myös suhteellisen helppo valmistaa. Perusruokaa siis. Vastaanotolla huomaan, että monella on perusruuanvalmistustaidot ruostuneet tai niitä ei ole edes alunperin ollut ja toisilla pysyy kauha kädessä, mutta tuntuu haastavalta muuttaa tottumuksiaan. Toisinaan on ihana keskustella ihmisen kanssa, joka osaa laittaa ruokaa ja elämäntapamuutoksesta puhuttaessa innostuu miettimää, miten hän voi tehdä hyvää, herkullista ja terveellistä ruokaa. 
Joku viisas on sanonut, että lapselle kannattaa opettaaa 10 perusruokareseptiä ennenkuin hän muuttaa kotoa pois. Minusta se on hyvä neuvo. Lapset voivat jo melko pienenä osallistua ruuanvalmistukseen. Ekaluokkalainen osaa jo hienosti pilkkoa salaattiainekset. Tosin ennenkuin voi opettaa muita, pitää itse osata valmistaa ne kymmenen ruokaa 
Tavoistani poiketen, tässä lounas- ja päivällisehdotuksia resepteineen viikon jokaiselle arkipäivälle.  Ateriat ovat tarkoitettu kevyttä työtä tekevälle, lisäksi halutessa pala leipää ja lasi maitoa tai piimää.  Itse tekisin niin että söisin samaa ruokaa useammalla aterialla kuten päivällisellä ja seuraavalla lounaalla. Jos tekee niin, tässä on 2 viikon lista. 



Maanantai
Lounas: Lammas-vuohenjuusto-salaatti
Päivällinen: Bataattikeitto
(jos sitä lammasta on edelleen syömättä, tähän voi kuutioida lisäkkeeksi tai sitten raejuustoa, fetajuustoa tai broileria)

Tiistai
Lounas: Savukalasalaatti
Päivällinen: Lihapullat tomaattikastikkeessa,
uunijuurekset- ja perunat

Keskiviikko:
Lounas: Intialainen linssipata ja lisäksi salaattia, tomaatti ja kurkkua
Päivällinen: Siskonmakkarakeitto (lisää kasviksia hiukan enemmä ja perunaa vähemmän kuin ohjeessa)

Torstai:
Lounas:Pikkasen parempi fetasalaatti
Päivällinen: Kasvispihvit ja kermaviilikastike ja perunasoosi tai perunat tai keitettyä kvinoaa tai riisiä sekä raejuustoa

Perjantai:
Lounas: Kasvispihvit ja kermaviilikastike
 (jos oikeasti näette suuren vaivan ja teette kasvispihvejä, niitä syödään myös seuraavana päivänä lounaalla)
Päivällinen: Tortillat Petskun tapaan