Suoliston bakteerien merkitys terveyteen ja hyvinvointiin ollaan ymmärretty jo pitkään. Mitä enemmän tutkitaan, sitä enemmän tuntuu suolistolla ja sen sisällöllä olevan vaikutusta sairastumiseen ja terveyteen. Tutkimukset ovat osoittaaneet, että suoliston bakteerikannalla on merkitystä vastustuskykyyn, allergioiden ilmenemiseen, sydän- ja verisuonisairauksiin. Viime aikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että suolistobakteereilla näyttää olevan roolinsa myös ylipainossa ja masennuksessa.

Suoliston bakteereja on tutkittu, mutta ihan liian vähän. Ehkä tähän on syynä se, ettei ulosteen tutkiminen ole mitään ”siistiä sisätyötä”. Onneksi Suomessa ollaan tällä saralla ihan maailman kärjessä. Gutguide on kehittänyt menetelmän, jossa sytometrian avulla voidaan määrittää noin 70% suoliston bakteereista, pienestä näytteestä. Tämä menetelmä takaa merkittävästi paremman tulokseen kuin bakteeriviljelmät tai DNA- analyysillä. GutGuide on tehnyt tutkimuksia ja he ovat voineet osoittaa, että keliakiassa, IBD:ssä, ylipainoisilla on tietyn tyyppinen bakteerikanta  joka poikkeaaa merkittävästi terveen ja normaalipainoisen bakteerikannasta.  He ovat myös tehneet tutkimuksia, jossa oikeanlaisilla pro- ja prebioottivalmistella voidaan muuttaa bakteerikantaa ja vähentää myös subjektiiviisia suolisto-oireita. GutGuiden takana on mikrobiologeja ja toimitusjohtajana Annika Mäyrä, jolla on pitkä ura probioottien parissa ja tutkijana kaikki toiminta on hyvin dokumentoitua ja tutkimuslähtöistä.

GutGuide yhdistää mikrobiologian, ravitsemustieteen ja immunologian.

GutGuide on mikrobiologian ja sytometrian asiantuntijoiden perustama yritys ja laboratoriotilamme sijaitsevat Halikossa. Virtaussytometrian osaaminen on teknologisesti pohjana kehitettäville analyysipalveluille. Kun mikrobiologian osaaminen yhdistetään ravitsemustieteeseen, immunologiaan sekä terveysvaikutteisten tuotteiden tuotekehitykseen, kehittää Gutguide personoituja suun ja suoliston terveyteen liittyviä sekä uusia tuotteita eri kohderyhmille.

Toisin kuin brittiläisessä Olet mitä syöt – ohjelmassa, me ravitsemusterapeutit emme kakkaa kuitenkaan fyysisesti tutki, mutta siitä puhutaan melko usein. Aiemmin olemme joutuneet lähinnä arvailemaan, mitä probiootteja kannattaisi syödä, yleensä ohjeistus minulla on ollut, että mahdollisimman laajalla skaalalla. GutGuiden analyysin avulla, ei tarvitse arvailla. Saadaan valokuva  suoliston mikrobistosta. Vaikka toki tarvitaan lisää tutkimusta, eikä tämä(kään) tee tilannetta autuaaksi, ollaan kuitenkin pidemmällä kuin aiemmin.  Kaipaisin tutkimusta erityisesti ärtyvän suolen osalta.

Itse näytteenotto on helppo tehdä ja lähettää analysoitavaksi GutGuiden Halikon laboratorioon. Tulokset tulevat parissa viikossa ja kotiin ja analyysituloksen lisäksi myös suosituksia ruokavaliomuutoksista ja valmisteissa. Parhaaseen tulokseen päästään varmasti, jos tulokset käydään läpi vaikka laillistetun ravitsmeusterapeutin kanssa ja yhdessä mietitään, miten ruokavaliota voisi muuttaa ja mitä ravintolisiä olisi hyvä käyttää. Gutguidelta löytyy myös  tutkittuja probioottivalmisteita ja herkällesuolistollekin sopivaa kuitulisää.

Teksti taitaa vaikuttaa mainokselta tai maksetulta yhteistyöltä, mutta näin ei ole. Teksti on syntynyt haluan tuoda esille tämä tärkeä osa meidän terveyttä, josta tiedetään kovin vähän, mutta mitä enemmän tutkitaan, sitä tärkeämmäksi suoliston ja sen kunto osottautuu.