Ryhmät

Ryhmäohjausta olen tehnyt koko työurani ja  sovellan ohjauksessa  kognitiivisen käyttäytymisterapian harjoituksia, erityisesti HOT (hyväksymis- ja omistautumisterapia) menetelmiä. HOT menetelmät ovat tutkimuksissa todettu tehokkaaksi mm. elämäntapojen muutoksissa, ahdistuksen ja masennuksen hoidossa.

Painonhallintaryhmien tavoitteena on herättää motivaatiota, sisäistä tahtoa tehdä muutosta ja ankkuroida tekeminen ja elämäntapamuutos itselle tärkeisiin asioihin ja ihmisiin. Muutokset arjessa vaativat usein paljon työtä mielessä, asenteissa ja tiedostamattomissa toiminnossa. Toisinkuin tehottomaksi todetut perinteiset painonhallintaryhmät (tiedon jakaminen, punnitukset ja laihduttaminen), ryhmissä tavoitteena on lopettaa ikuinen laihduttaminen, jojo-laihdutus ja lähteä suuntaamaan kohti hyvinvoinnin kokonaisuutta ja tekemään pysyviä, omaan arkeen sopivia muutoksia. Ryhmästä ei löydä helppoa pikalaihtumista, vaan työkaluja joilla voi hallita painoa ja –syömistä läpi elämän.  Ryhmissä voidaan käyttää apuvälineinä mm. MealTracker- kuvaruokapäiväkirjaa. Ryhmät räätälöidään, ja voidaan tehdä yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa (Psykologi, liikunnan ammattilainen). Tapaamisia on yleensä 6-10, yhden tapaamisen kesto on 1,5 h.

Tietoisen syömisen -kurssi

Kurssilla käsitellään syömisen hallintaa laajasti fysiologiasta mieleen. Tavoitteena on löytää merkityksiä elämässä ja miten syömisen hallintaa voidaan harjoittaa ilman kuritusta ja tiukkoja sääntöjä. Ryhmässä harjoitellaan syömisen hallintaa tietoisuustaitojen ja kognitiivisen käyttäytymisterapian keinoin. Ryhmässä käydään läpi myös syömisenhallintaa tukevaa ravitsemusta ja ruokarytmiä, unta ja liikuntaa. Ryhmää voidaan räätälöidä syömishäiriöisille tai henkilöille, joilla on tunne- tai tapasyömistä ja kokevat, ettei syöminen ole omassa hallinnassa.

”Voiko muka olla onnellinen, jos ei koskaan saa syödä herkkuja?”
Vilma Palssa, 11-vuotias telinevoimistelija
”Unohda motivointi, ei ihmistä voi motivoida”
Annamari Heikkilä, motivaatiotutkija, työterveyspsykologi