Vappu on työn juhlaa ja kun katselen kalenterinmerkintöjä, huomaan että minulla on todella syytä juhlaan.  Tänään vuorossa Vappumenu. Perinteistä ja ihan vähän modernia.

Perunasalaatti
Itsetehty – tottakai. Nyt kun peruna on pannassa, rutossa ja hyljeksitty, otan ehdottomasti sen juhlapöytääni paraatipaikalle – ihan kiusallakin. En pidä kaupan valmissalaateista, mutta itsetehty on aika hyvää. Omena, maustekurkku, häivähdys sinappia on oivallinen kaveri perunalle.

Nakit
Täyslihaisena, kiitos. Jos kukkaro kestää Vataja on hyvä merkki, mutta hookookin tekee oivallisia nakkeja.

Kvinoa-salaatti
Pidän kvinoan mausta ja sopii myös vatsalle, eikä tarvitse miettiä erikoisruokavalioita. Tällä kertaa salaatti on kasvisversio, joka sopii kalan kanssa (miksei myös nakkien). Laitan salaattiini kvinoan lisäksi: paprikaa, kirsikkatomaatteja, avokadoa ja cashew-pähkinöitä. Maustan oliiviöljyllä, sitruunalla/limellä, yrteillä (timajmia ainakin), ehkä hiukan chiliä ja toki suolaa ja pippuria.

Lämminsavulohi
Tämä on jo klassikko, joka kelpaa lapsille ja aikuisille. Jos olis mahdollista voisi savustaa itse ja tietenkin jokun muun kalan, vaikka kotimaista siikaa. Kotini läheltä saa todella hyvää (oikeasti tuoretta) savulohta ja välillä myös -siikaa.

Kasvistikkuja ja dippi
Lapsille ja aikuisille. Jos on aikaa ja energiaa voi tehdä vaikka valmiita vartaita tai sitten kasarityyliin tökkiä hammastikkuun. Minä teen porkkanasta, kurkusta tikkuja, lisäksi kirsikkatomaatteja. Kesää kohti mennessä mukaan pääsee myös kukkakaali, mutta nyt saatavilla ei ole vihtiläistä kukkakaalia, joten väliin jää. Itsetehty guacamole  on myös loistava dippikastike. Tässä ihan perusohje, jota voi sitten tuunata maun mukaan.

Sämpylät
Leipää tarvitaan ja itse tehdyt sämpylät ovat helppo ehdä ja yleensä menestys. Ihan erimakuista kuin kaupan valmiit. Ja ihanan halpaa myös.

Vadelmajuustokakku
Tänä vuonna jälkkäristä vastaa ystävä, hienosti osas valita mitä meinaa tehdä, yhtään ei tarvinnut ohjata 🙂

Mutakakku
Toinen jälkkäri – klassikko, joka toimii.

Itsepaisteutut munkit
Meidän kotoa löytyy rasvakeitin (huh, tunnustus, joka voi päätyä lehtiin :)), mutta tänävuonna en jaksa paistaa munkkeja. Tuossa reseptissä on myös kalorit, niin ei sitten tule yllätyksenä, ettei ole mitään kevyttä syötävää.

Juomaksi lapsille mehua ja limuja ja aikuisille tietenkin kuohuviiniä.

Hyvää vappua!