H1N1 virus jyllää täysillä ja tuntuu, ettei media ei osaa muusta puhuakaan. Itsekin meinasin jo mennä hysterian puolelle, mutta onneksi tässä tuli mietittyä asioita kunnolla. Rokotuksia saa jonotella terveyskeskuksissa ja samaan aikaan kun terverveydenhuollon viisaat asiantuntijat suosittelevat rokotetta kaikille, nousee esiin vastakkaisiakin ajatuksia. Eräskin lääkäri kertoi että D-vitamminia vaan kunnolla ja kyllä se siitä. Jepjep. Vaikka on totta että riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää vastustuskyvyn kannalta, mutta ei se nyt mikään ihme aina ole. Jossain elämän vaiheessa olen muutamia vuosia ollut mukana D-vitamiinitutkimusryhmässä ja vaikka itse en ole mikään viisas älykkö, niin siinä seuravaa opin paljon tästä vitamiinista. Vaikka ravitsemusksella toki voidaan parantaa vastustuskykyä, ei asia ole näin yksinkertainen. Tauteja ei voi välttää syömällä maitohappobakteereja sisältäviä tuotteita tai muutenkin mikään yksittäinen vitamiini, kivennäiseaine tai rasvahappo ei tee autuaaksi. Valitettavasti terveyteen vaikuttaa paitsi elämätavat (ravinto, liikunta, lepo, uni, stressinhallinta), myös perimä, ympäristä ja vaikka sosiaaliset suhteet.

Mutta jos haluaa tehdä jotain oman vastustuskyvyn eteen, tässä pari vinkkiä:

– nuku riittävästi eli 7-9 h

– tee kohtuudella töitä ja varaa päivään aikaa myös oleiluun

– liiku säännöllisesti ja vaihtelevasti, muista arkiaktiivisuus ja kuntoliikunta. Mutta älä rehki likaa, se heikentää vastustuskykyä.

– hallitse painoa, älä päästä sitä nousemaan ylipainon puolelle

– syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivittäin, mieluiten yli 500 g, mutta jossain 600-800 g paikkeille olisi hyvä päästä

– syö hapatettuja maitotaloustuotteita 5-6 dl päivässä (siis jogurtti, viili, piimä, rahka, raejuusto)

– käytä rypsiöljyä vähintään 2 rkl päivässä (osa ruuanvalmistuksessa, salaatinkastikkeissa ja margariinista)

– syö kalaa 2-3 kertaa viikossa, lajeja vaihdellen (tai kalaöljykapseli)

– valitse kuitupitoinen viljatuote, vältä sokeria ja valkoista viljaa

– syö ainakin talvella D-vitamiinia purkista

– jos yllämainitut ei toteudu syö monivitamminvalmiste

Näin helppoa se on teoriassa, käytäntö on sitten eri asia. Ihmismieli on heikko ja terveellisiä valintoja on välillä niin vaikeaa tehdä. Tähän heikkouteen ovat mainosmiehet tarttuneet ja tarjoavat oikotietä terveyteen. Vaivaako vatsa? Lisää vastusuuskykyä? Keskittymiskykyä? Otat vain yhden näitä ja toisen noita ja kyllä olo helpottaa. Tutkittukin on. Totuus on, ettei nämä tuotteet mitään ihmeentekijöitä ole, vaan ne toimivat ”osana terveellistä ruokavaliota”. Se on kirjoitettu aika pienellä purkin kylkee tai mainoksen alareunaan. Se tosin on aika oleellista. Uskokaa pois terveyteen ei ole oikotietä, ei ihmetuotetta. On vain otettava lusikka kauniiseen käteen ja mietittävä, mikä on minulle tärkää ja mitä sen eteen olet valmistekemään.

Meidän perheen sikainfluenssat on vissiin sairastettu tai sitten ei. Mistä sitä tietää. D-vitamiinit menee kaikille ja kasvisruokaa syödään edelleen. Tänään vuorossa oli soija-kasvis-tikkamasala. Hyvää. Edelleen kaapissa on eiliset kikherne-bataatti ja punajuuri-linssi-pihvit. Koululainen ei suostu edes maistamaan . Onneksi tyttö 5 v syö mielellään.