Löysin tekstin joka on kirjoitettu tammikuussa, mutten ole sitä jostain syystä julkaissut. Tämä on edelleen ajankohtainen aihe, sillä keskustelu hiilihydraateista jatkuu kahvipöydissä ja näkyy lounasravintolassa. Hiilihydraattien vähentäminen pysynyt puheenaiheena ja moni sanoo ”karppaavansa”. Minulla nousee karvat pystyyn jo pelkästä sanasta. Ei siksi että vastustaisin niin henkeen ja vereen hiilihydraattien vähentämistä ja rasvan lisäämistä. Vaan siksi, että tämän sanan merkitys on minusta monelle aika pimennossa. Jos vähentää sokerin ja valkoisen vilja käyttöä ei se minusta ole karppaamista. Moni ”kahvipöydässä” sanoo karppaavansa ja mutustelee samalla ruisleipää. En yleensä jaksa lähteä oikomaan, mutta on joku saanut luennon siitä, missä kaikkialla on hiilihydraatteja. Sinänsä on loistavaa, että ihmiset oikeasti miettivät hiilihydraattien määrää ja laatua, mutta ei se kyllä karppaamista ole, vaan usein ruokavalio on vain lähempänä suosituksia ja energian saanti lähempänä kulutusta. Kuten tiedämme, samalla kun välttää valkoista niin ruokavaliosta jäävät kaikki turhat herkut, laaduttomat ruuat ja juomat. Hyvä niin.

Olen huomannut, että ihmiset tietävät, että hiilareita on sokerissa, viljatuotteissa ja perunassa. Tosin ruisleipä ei aina pysy tässä mukana. Mutta useimmat eivät tule ajatelleeksi, että hedelmissä, marjoissa,  ja maitotaloustuotteissa on myös hiilihydraatteja. Samoin niitä tulee kasviksista, pähkinöistä, siemenistä ja palkokasveista. Jos syö runsaasti hedelmiä, vaihtaa riisit, pastat ja perunat kasviksiin ja syö pari palaa ruisleipääkin, hiilareiden saanti on helposti lähellä 40 %. Se määrä on minusta kohtuullinen, vähemmän kuin suositukset, muttei painonhallitsijalle mikään huono määrä. Mutta ei tämä minusta ole mitään karppausta, sori vaan :). Moni onnistuu tällä maltillisella hiilihydraattien vähentämisellä pitämää painoa paremmin hallinnassa. Tällä tavoin koostettu ruokavalio, on useimmille myös sosiaalisessa mielessä helppo toteuttaa, eikä yleensä ravintoaineiden saannin suhteen tule haastetta (vrt. suosituksiin). Usein energian saanti pienenee, proteiinin ja rasvan saanti saattavat vähän lisääntyä, mutta todellisuudessa ei merkittävästi. Ja koska kasviksien, hedelmien ja usein myös maitotaloustuotteiden, käyttö lisääntyy, ruokavalio on usein aidosti terveellisempi kuin edeltäjänsä hiilarimössäruokailu.

On hyvä muistaa, että oikeassa karppauksessa rasvalla on keskeinen merkitys energian saannissa. Sitä tulee selvästi enemmän kuin virallisissa suosituksissa, yleensä yli 50 % energiasta on rasvaa. Tätä ei keskusteluissa useinkaan huomioida. Nykyään ihmiset ovat tottuneet niin vähärasvaiseen ruokavalioon, että mukakarppauksen tuloksena saattaa olla niin, että rasvaa tuleekin sopivasti, 30-40 %. Jos vielä syö pähkinöitä, siemeniä, kalaa ja kasviöljyjä laatukin menee kuten suositellaan.


Oikea karppaus on sitten oma lukunsa, ja siihen en nyt ota kantaa. Mutta en suostu antamaan karppaukselle kaikki positiivisia ruokavaliomuutoksia. Kaikki hiilihydraattien vähentäminen ja laadun parantaminen ei ole karppausta.kuva: www.pronutritionist.net