Heinäkuun alussa siirryin uudelle vuosikymmennelle ja sen kunniaksi tarjoilin italialaisen dinnerin samanikäisille ystävilleni ja heidän puolisoilleen. Näiden ystävien kanssa vietin ikimuistoisen viikon kesäkuussa Toscanassa, joten dinnerin teema tuli sieltä. Lisäksi oman haasteen asetti, että ruokavieraita oli 14 ja tarkoitukseni oli nauttia illasta muualla kuin keittiössä, joten halusin valmistella ruuat ennen vieraiden tulemista.  Ja tärkein syy italailaselle ruualle: minusta italialainen ruoka on vaan hyvää. 
 
Menua suunnitellessa, mietin, että ruoka olisi hyvää, mutta  myös gluteenitonta, jotta se sopisi kaikille vieraille. Dinneristä tuli vähän vahigossa lähes vege, vaikkei se ollut itsetarkoitus. Lisäksi kasviksia, hedelmiä ja marjoja tällä aterialla syötiin noin 500 g per nuppi. En tiedä, mitä ne miehet oikeasti tykkäs, mutta kaikki kehu :). Ystäväni tosin sanoivat, ettei kukaan uskalla sanoa mitään kritiikkiä, ettei salaattiseriffi suutu. Kasviksien lisäksi myös oliiviöljyä kului paljon. Ei ollut mitään kevyttä ruokaa, muttei myöskään tullut aterian jälkeistä väsymystä, vaan juhlat jatkuivat pitkälle seuraavan päivän puolelle. 
 
Onneksi kotimaisetkin kasvikset ovat hyviä tähän aikaan vuodesta

Menu

In salata caprese
Prosutto é melone
Zucchini fritatta
Bruschetta

***

Italialainen munakoisovuoka eli Melanzane alla pargmigiana

***

Mansikka-marenki-kakku


Alkupalat ovat hyvin perinteisiä, mutta hyväksi havaittuja ja bruschettaa lukuunottamatta gluteenittomia. En itse laita bruschettaan sipulia, niinkuin tässä ohjeessa. Kesäkurpitsamunakas on muuten myös loistavaa lounasruokaa. Tarjoilla oli kaikille maailman parasta gluteenitonta leipää (joka oli menestys) ja Lidilin patonkia (joka  jäi syömättä).

Pääruuan valmistelu ja kypsennys vie paljon aikaa, mutta on sen arvoista. Ohjeessa pyydettiin pyöritttelemään munakoisot venhäjauhossa, mutta jätin sen vaiheen pois. Annoin ruuan vetäytyä noin tunnin ennen tarjoilua. Samalla se jäähty sopivaksi syödä. Ihan parasta kasvisruokaa.

Jälkkäri ei varmasti tarvitse esittelyä, simppeliä ja hyvää. Itse laiton kermavaahdon sekaan pari lusikallista Lemon curdia. Hyvä lopetus aterialle.

Viinisuosituksia olen huono antamaan, mutta me joimme Toscanan alueelta  Ruffino Libaio Chardonnayta, joka toimi hyvin.

 

Ruokakuvat unohtu ottaa, mutta tässä on alkupalat.
Olkaa hyvä ja käykää pöytään.