Lapsuuteni lähikaupassa, Valintatalossa, oli lihatiski, kaksi käytävää ja kausihedelmiä. Mehut, maidot ja jogurtit mahtuivat hyvin pieneen kylmätilaan ja karkkihyllystä löyty oma suosikki, vaikkei vaihtoehtoja ollut montaa hyllymetriä. Muistan, kun opiskeluaikana kaveri kävi oikein Ameriikassa ja kertoi että siellä oli kymmeniä metriä pitkät hyllyt täynnä erilaisia muroja, karkkeja ja keksejä. Sitä me ravitsemustieteenopiskelijat silmät pyöreänä ihmettelimme. Nyt sitä ihmettä voi mennä katsomaan mihin tahansa markettiin, myös niissä pikkukaupoissa muorojen, mehujen ja vaikka jogurttien valikoima on mahtava.
On tietenkin hyvä asia, että on vaihtoehtoja ja valikoimaa. Voi tehdä omaan elämään sopivat valinnat. Tai periaatteessa voi. Monelle painonhallitsijalle tai elämäntapojen muuttajalle kauppareissut ovat haastavia. Työpäivän jälkeen, hiukan väsyneenä ehkä myös nälkäisenä, ei jaksa miettiä uusia valintoja, vaan mennään autopilotti päällä läpi marketin ja ostoskärryssä ei välttämättä ole sitä kaikkein viisainta ruokaa. Yleisohjeistus onkin usein, että suunnittele ostokset, tee lista ja osta vain mitä listassa on. Älä mene nälkäisenä kauppaan. Älä mene kiireessä kauppaan. Älä mene kauppaan kiukuttelevien lasten kanssa. Älä mene kauppaan mököttävän puolison kanssa. Älä mene ilman listaa kauppaan. Älä osta mitään listan ulkopuolelta. Älä osta mitään, mitä et aio syödä. Älä osta vierasvaraa. Älä tee heräteostoksia. Huh, vaikeaa on tämä nykyajan ruuanmetsästys.
Mitä jos et menisi kauppaan ollenkaan?
Nykyään se ei ole välttämättömyys, sillä ruokaa voi tilata kotiin. Tilaus tehdään kotisohvalla ja kauppakassit tulevat muutaman päivän sisällä kotiovelle. Valtakunnallisesti palvelua tarjoaa esim. Ruoka.net ja pääkaupunkiseudulla Alepa. Muutamia mainitakseni. Hintataso tuntuu olevan ihan kohtuullinen.
Omassa elämässäni olen käyttänyt verkkoruokakauppaa ensimmäisen kerran lähes 10 v sitten, kun asuimme kaupungissa.  Silloin ruokakassi tilattuna tuli hieman kalliimmaksi, mutta se oli pieni hinta siitä, ettei minun tarvinnut raahata lapsia ja kauppakasseja monen korttelin päästä kotiin. Kaupungissa ei autoa saanut koskaan oven eteen, eikä autoa aina edes ollut. Kun muutimme nykyiseen kotiin, tuntui kaupassa käynti niin helpolta: autolla markettiin ja kotona auton sai ulko-oven eteen, että aloin melkein tykätä siitä.
Muutama viikko sitten testattiin uudestaan Ruoka.net -palvelua, joka toimitusalue kattaa koko Suomen. Helppoa ja kätevää. Ihan kaikkia omia suosikkituotteita ei löytynyt listoilta, mutta ajattelin esittää toiveita palveluntuottajalle. Mietin, kotisohvalla tilausta tehdessä, että tässä olisi ratkaisu monen asiakkaan ongelmaan. Säästyy aikaa, vaivaa, hermoja ja ehkä myös rahaa, kun ei tule ostettua mitään ”listan ulkopuolelta”. Meidän perheeltä säästyy rahaa, sillä emme liimmälti suunnitele ostoksia ja valitettavasti hävikkiä syntyy. Pidemmän aikavälin tavoitteena minulla onkin hävinkin vähentäminen ja ettei jääkaapista löydy kerralla esim. neljää margariinipakettia (!). Netistä tilaammalla on paljon helpompaa suunnitella ja katsoa, mitä kaapeissa jo on ja muistaa myös ostaa tuotteet jotka puuttuvat.
Jos ärsyttää käydä ruokakaupassa, suosittelen lämmöllä kokeilemaan.  Saatat yllättyä, miten paljon arki ja ruokaostoksien tekeminen helpottuu. Aikaa säästyy vaikka hyvän ruuan valmistamiseen tai liikunnalle. Jos mietit hintatasoa, kannattaa tehdä todelliset laskelmat muutaman viikon kokeilun jälkeen, sillä suunnitelmallisuus ja toisaalta heräteostoksien puuttuminen voi tuoda merkittävän säästön.