Joka kevät havahdun huhtikuussa siihen iloiseen asiaan, että kevät on jo pitkällä, lapsilla enää pari kuukautta koulua ja valonmäärä on ihanasti lisääntynyt. Taas selvisin pimeästä talvesta. Joka kevät tähän aikaan alkaa myös mediassa ruumutus rantakunnosta. 10 viikkoa juhannukseen, vielä ehtii hyvin päästä eroon vatsamakkaroista. Kahdeksan viikkoa kesäkuntoon. Viisi. Neljä. Kahden viikon tehokuuri. Kesän jälkeen aloitetaan sitten kesäkiloista eroon pääseminen ja pian jo valmistaudutaan pikkujouluihin ja tietenkin suurin laihdutusbuumi on joulun jälkeen. Voisi luulla, että ihmiset ovat  todella hyvässä fyysiessä kunnossa läpivuoden, kun jatkuvasti tarkkaillaan syömistä ja liikkumista. Näinhän ei tietenkään ole. Entä millaisessa kunnossa mieli on? Miten psyyke kestää jatkuvaa laihduttamista, kuurittamista, itsensä ruoskimista ja toivetta hoikemmasta kehosta, jota ei koskaan saavuteta?
Jos talven jälkeen tuntuu, että olet huonommassa kunnossa kuin haluaisit, mieti hetki ennenkuin tartut supervalmennukseen tai tehokuuriin. Vaikka mieli sanoo, että nyt näistä läskeistä on päästävä  nopeasti eroon, mieti vielä toisen kerran. Olisiko aika aidosti muuttaa elämänätapoja? Tehdä sellaisia muutoksia, joita voit toteuttaa pidempään ja keskellä kiireisintä arkea ja toisaalta voisit samalla nauttia elämästä? Laihduttamista ei voi  suorittaa alta pois ja sitten jatkaa elämää, vaan muutoksien on oltava pysyviä ihan lopun elämään. Elämäntavat, joilla paino aluksi ylipainoisella laskee, ovat lopulta painonhallintaa. Ei ole alkua ja loppua, ei ole paluuta takaisin vanhaan normaaliin, eikä välttämättä edes kohtuulliseen normaaliin. Uudet tavat ovat jäädäkseen, jos mielii pysyvää painonhallintaa.
Epärealistiset odotukset

Laihdutusohjelmat ja erilaiset nettivalmennukset antavat täysin epärealistisen kuvan laihtumisesta. Tai otetaas uudestaan: oikeastaan laihtumisesta ne antavan tismalleen oikean kuvan. Kyllä, painon saa putoamaan melko tehokkaasti kun liikkuu todella paljon ja syö vähän tai hyvin rajoittuneesti. Elämä on hetken laihduttamista ja euforiaa, mikä laihtumisesta seuraa. Entä sen jälkeen? Tiukan laihduttamisen jälkeen keho ja aivot ovat hälyytystilassa. Aliravitsemus ja kehon rasvakudoksen pieneminen viestii aivoille, että nyt hanat kiinni ja paino keinolla millä hyvänäsä takaisin. Ei ole ihmisen mielen heikkoutta, että ”repsahtaa” tiukan laihduttamisen jälkeen, vaan se on fysiologiaa. Hormonaliset muutokset vaikuttavat ruokahalua lisäävästi ja kylläisyyttä heikentävästi. Joillekin tulee ahmintaa, isoja annoskokoja ja jatkuvaa nälkää ja toisille ihan puhdas syömishäiriö. Tämä on todettu jo Minnesota (Keys 1950, USA) -tutkimuksessa 1950-luvulla. Tähän klassikkotutkimukseen kannattaa jokaisen laihduttajan tutustua.

Vaikka laihtumisen jälkeen palaisi terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon, siitä huolimatta paino voi nousta takaisin. Tähän on syynä,  että laihtumisen jälkeen perusaineenveihdunta pienenee pysyvästi. Jos 80 kg painova lihoo ensin 100 kiloiseksi ja laihtuu takaisin 80 kiloiseksi, hänen perusaineenvaihduntansa on pienempi kuin ennen lihomista. Jonkin verranta tätä aineenvaihdunnan hidastumista voidaan pienentää proteiinipitoisella ruokavaliolla ja lihaskunnon ylläpitämisellä. Aineenvaihdunta hidastuu toki hitaammallakin painonpudotuksella, mutta juuri tästä syystä laihduttaessa kannattaa miettiä,  haluanko elää ja syödä näin lopun elämää? Jos ruokavalio tai liikunta ohjelma on tuntuu jo 2 kk jälkeen liian tiukalta, on varmasti hyvä miettiä uusi toimintamalli.
Hyvin usein näytetään tai esitetään malleja, joissa paino laskee  vähintään 500 g viikossa, lineaarisesti joka viikko. Joka viikko, kunnes tavoite on saavutettu. Tosiasia kuitenkin on, että jokainen keho reagoi eritavalla ruokavaliomuutoksiin ja liikunnan lisäämisen. Nuoret miehet laihtuvat yleensä todella hyvin ja tehokkaasti, mutta keski-ikäisten, kilppariongelmaisen naisen laihtuminen on melkein aina pieni ihme. Jokainen toki laihtuu, mutta miten ja millaisella tahdilla, sitä on vaikeaa ennustaa. Vaikka tekisi kaikki pilkulleen oikein, ei paino kuitenkaan aina laske odotetusti. Ja onhan kaikille jo tullut selväksi, ettei laihtumista voi loputtomasti kiihdyttää vähentämällä syömistä ja lisäämällä liikuntaa? Voi kuinkahan monta kertaa olenkaan ohjannut ihmisiä syömään ja nukkumaan enemmän ja liikkumaan vähemmän.
Monta kertaa olemme myös keskustelleet asiakkaiden kanssa siitä pettymyksestä, kun tajuaa, ettei laihtuminen mene kuten suunnitelllaan. Kyse ei ole maidosta, viljoista tai hiilihydraattien määrästä. Mikään temppu ei auta, on vain hyväksyttävä ja annettava aikaa. Hyvin usein painon taustalla on isompia asioita, tunnesyömistä, pitkittynyttä stressiä ja sairauksia. Hyvin harvoin tuodaan esille, että lihavuus voi olla vain oire jostakin muusta, kuten masennuksesta, pitkittyneestä stressistä, uniongelmista, ylikiltteydestä tai muusta henkisestä ylikuormittumisesta. Siinä ei paljon jumppaohjeet ja ruokalistat auta.
Tavoitteena onnellisuus?

Elämäntapamuutos on aina iso asia. Pysyvään muutokseen vaaditaan yleensä pari vuotta aikaa. Siinä ajassa uudet tottumukset ovat muuttuneet enemmän arkisiksi ja rutiineiksi. Eikä tilanne koskaan ole vakio, kun tulee muutoksia vaikka perhesuhteissa (avo/avioliitto tai – ero, lapsen syntymä tai kotoa pois muutto jne), työ- tai kotipaikassa, terveyden tilassa tai vaikka eläköityminen, usein myös elämäntavat pitää jotenkin päivittää. Muutos vaatii meiltä aina jonkinlaisia ponnisteluita, muutoksia arkirutiineissa, emme voi toimia autopilotti päällä, vaan vaaditaan tietoista toimintaa. Koska muutos on jossain määrin aina rasittavaa, kannattaakin tehdä asioita, jotka ovat itselle tärkeitä tai vaikuttavat elämänlaatua parantavasti ja ovat merkityksellisiä arjessa. Meidän on helpompi ponnistella niiden asioiden eteen, jotka ovat meille tärkeitä. Keskusteluissa asiakkaiden kanssa on tullut vahvasti esille, että laihduttaessa harvoin on tärkeää faktisesti paino, vatsalihasten erottuvuus ja yllättävän harvoin edes ulkonäkö. Yleensä syy laihtua on ne asiat elämässä, joihin ylipaino vaikuttaa: jaksamiseen työssä tai vapaalla, haluun viettää laadukkaita vuosia lasten tai lastenlasten kanssa, terveyden edistämiseen tai ylläpitämiseen. Toki ulkonäkökin tulee esille, mutta harvoin se on pääsyy miettiä omaa painoa. Jos tavoitteena on olla siinä kunnossa, että voi elää hyvää ja onnellista elämää, kannattaa varmasti myös laihduttaessa miettiä enemmän sitä kuin montako kiloa on viikossa paino laskenut. Pysyvän muutoksen saavuttaminen vaatii pitkäjänteistä ja sinnikästä työtä.  Pysyvään painonhallintaan ei ole oikotietä, verkkokurssia tai edes tehostarttia. Pysyvä painonhallinta onnistuu, kun oikeasti mietit, mitä elämältä haluat ja mitä muutoksia sinulla on mahdollista tehdä. Minusta tärkeätä on pitää kokoajan mielessä kysymys: olenko niin onnellinen kuin tässä elämäntilanteessa on mahdollista? Jos painonpudottaminen tuntuu lähinnä rasittavalta välivaiheelta matkalla onnelliseen elämään, voi olla paikallaan pysähtyä miettimään, voisitko tehdä jotain toisin?


Vastuu on sinulla
Muutosta miettiessä, kannattaa muistaa, että vastuu elämäntavoista on sinulla. Kukaan muu ei voi määrittää ja päättää elämästäsi. Lääkäri, puoliso, valmentaja tai terapeutti ei ota vastuuta sinun teoistasi, eikä toisaalta heillä ole mitään oikeutta sinua muutokseen patistaa, kyseessä on sinun terveys, paino ja hyvinvointi. Elämäntapamuutos ei synny noudattamalla valmiita ruokalistoja, liikuntaohjelmia tai kirjaimellisesti jonkun muu laatimia ohjeita. Elämässä on aina paljon hyvinvointiin vaikuttavia asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Emme voi  muuttaa perimää tai lapsuutta, usein on haastavaa muuttaa myöskään työoloja, yhteiskuntaa tai ympäristöä. Monella on myös sairauksia ja vammoja jotka hankaloittavat elämää. Hyvin harvan ihmisen perimä itseasiassa tukee luonnollista hoikuutta, nykyisessä yhteiskunnassa on helppo syödä liikaa ja väärin sekä liikkumattomutta on hyvin helppo toteuttaa arjessa. Jos jäämme odottamaan, että joku muu ottaa painonhallinnasta kokonaisvastuun ja motivaatio muutokseen tippuu taivaalta, voidaan odottaa sitä loppuun asti. Omavastuuosuus on painonhallinnassa suuri. Toivoisin tietenkin, että tilanne olisi toinen, mutta ihan heti ei ole näköpiirissä tilannetta, jossa runsassokeriset tuotteet on laitettu kaupoissa lukkojen taakse, koodilla ostettavaksi tai liukuportaat ja hissit pysäyttään aina kun liikuntakykyinen ihminen on niihin astumassa. Eikä tulevaisuudessakaan kukaan tule illalla klo 22 laittamaan aikuisia nukkumaan, hampaiden pesun kautta. Jos haluat hokistua, vastuu on lopulta itseltä, eikä sitä kannata ulkoistaa kenellekkään tai syytellä olosuhteita.

Asiantuntija avuksi?
Vaikka vastuu  hyvinvoinnista on itsellä, hyvin usein muutoksessa on apua, jos siitä ei tarvitse selviytyä yksin. Kun mietit, millaista asiantuntija-apua tarvitset, kannattaa valita tarkkaan kenen kanssa lähtee kimppaan. Hyvä asiantutija kuuntelee, tukee, kannustaa ja sparraa sinua muutoksessa. Hyvä asiantuntija saa sinut ajattelemaan, oivaltamaan ja löytämään ratkaisuja. Hyvä asiantuntija kunnioittaa sinun arvojasi, arkeasi ja valintojasi. Hyvä asiantuntija tuo näkyväksi ristiriidan arvojesi ja toiminnan välillä. Hyvä asiantutija EI yritä ratkaista ongelmiasi puolestasi, hän ei myöskään komenna ja käske, hän todella antaa vastuun omasta elämästäsi sinulle. Hyvällä asiantuntija ei yritä olla jokaisen osa-alueen asiantuntija, vaan ymmärtää omat rajallisuutensa ja osaamisvajeensa.  Hyvä asiantuntija osaa myös antaa neuvoja ja yhdessä sinun kanssa, hän auttaa sinua löytämään omaan arkeesi sopivat muutokset ja toimintatavat.

Motivaatio ponnistaa arvoista
Jos olet laihduttelukierteessä ja tuntuu vaikealta löytää vaihdetta pysyvään muutokseen, mieti hetki millaista elämää haluat elää? Mikä asiat elämässä tekevät sinut onnelliseksi? Mitkä asiat saavat sinut syttymään? Ketkä ovat sinulle tärkeitä ihmisiä? Miten paino vaikuttaa sinun elämääsi? Miksi haluat muuttaa elämäntapojan ja tiputtaa painoa? Mitä hyötyä sinulle on muutoksesta ja miksi haluat tehdä asioita toisin? Mitä haluat tehdä, vaikka ei ole pakko? Sinun ei ole pakko tehdä mitään, vaan voit tehdä valintoja. Saat itse päättää syötkö terveellisesti ja liikutko riittävästi. Kukaan ei tule koskaan sinua pakottamaan, vaan sinun on haluttava muutosta ja oltava valmis toimimaan sen mukaan. Jos sanot, että painon pudottaminen ja pysyvä painonhallinta on sinulle tärkeää, miksi se ei toteudu arjessa? Olet tilitysvelvollinen vain itsellesi, miten selität vaikka 70-vuotiaalle itsellesi nykyiset valintasi? Oletko valmis kantamaan vastuun nykyisten valintojesi vaikutuksesta elämääsi nyt ja tulevaisuudessa?

Mielentaidot
Kuten jokainen muutoksentekijä tietää, muutoksessa hyvin usein suurena esteenä ovat omat ajatukset. Jostain syystä mieli yrittää sabotoida muutosta ja tuottaa jatkuvasti ajatuksia, jotka kaikki ei tue painonhallintaa ja terveyttä. Mielitekoja, tunteita ja ajatuksia ei voi hallita, mutta voimme päättää mitä mielen ehdotuksia lähdemme toteuttamaan. Mielentaitoja voi harjoitella ja saatat huomata, että ajatukset ja tunteet eivät ole yhtä kuin sinä.

Matkustajat bussissa – on hyvä perusharjoitus. Alla linkki Arto Pietikäisen ohjaamaan harjoitukseen. Uskallatko lähteä muokkaamaan suhdetta ajatuksiisi ja tunteisiisi?

http://www.joustavamieli.com/2015/03/matkustajat-bussissa-vertaus.html#more