Kun jutellen asiakkaiden kanssa syömisenhallinnasta, hyvin usein kuulen, että suuri ongelma on, että syöminen ehtii tapahtua ennen ajattelua. Homma menee autopilotilla ja vasta syömisen jälkeen havahdutaan. Siinä ei hyvät aikomukset ja tavoitteet auta, kun huomaamatta on syöty koko suklaalevy tai liian iso annos ruokaa. Näissä tapauksissa ehdotan ensimmäiseksi harjoitusta, jossa pysähdytään 30 sekunniksi, ennen jokaista ruokailua, välipalaa tai pientäkin suupalaa. Tavoitteena on miettiä hetki, mitä ollaan tekemässä, millainen nälkä on ja mikä on tavoite oman hyvinvoinnin suhteen ja toimitaanko haluttuun suuntaan. Joillekin tämä harjoitus tuntuu ensi ihan mahdottomalta. Ihan vaan pysähtyminen 30 sekunnin ajaksi.
On luonnollista, että toimimme arjessa automaattisesti, sehän helpottaa elämäämme merkittävästi. Olisi kovin rasittavaa, jos kokoajan pitäisi miettiä, mitä tekee ja mihin on menossa. Itse muistan, miltä tuntui ajaa autoa, kun oli juuri saanut ajokortin. Ajaminen oli todella raskasta, kun piti keskittyä moneen asiaan yhtä aikaan: ratin kääntämiseen, vaihteiden vaihtamiseen, kytkimeen, jarruun, liikennemerkkeihin, muihin autoihin, jalankulkijoihin ja niihin hurjasti ajaviin pyöräilijoihin. Hikihän siinä tuli kilometrin matkalla espoolaisessa lähiössä. Nykyään autolla ajo on niin helppoa, että voin samalla meikata, syödä ja puhua kännykkään. Itse autolla ajo sujuu jo niin rutiinilla :). Vaikka monissa arkisissa asioissa on hyvä, että toimimme autopilotti päällä, syömistottumusten muuttamisessa on parempi ottaa ohjat omiin käsiin. Pysähtyä mieittimään hetki, mitä on tekemässä.
Pysähtymisharjoitus on hyvin yksikertainen: ennen kuin syödään, oli se mitä tahansa, pysähdytään ja hengitetään pari kertaa syvään ja ajatellaan, mitä ollaan takemässä. 30 sekunnin jälkeen tehdään valinta ja aloitetaan syöminen tai jätetään syömättä, jos huomaatkin, ettei sille oikeastaan olekaan tarvetta.
30 sekunnissa sinulla on aikaa miettiä mm.
- Onko sinulla oikea nälkä vai mieliteko?
- Mitä olet syömässä? Mitä oikeasti haluat syödä?
- Onko valinta hyvä suhteessa omiin tavoitteisiin?
- Onko ateria/ruoka/suupala sopiva hyvinvoinnin kokonaisuuden kannalta?
- Miltä ruoka näyttää, tuoksuu, mistä ruoka on tullut ja kuka sen on valmistanut?
Pysähtymistä kannattaa myös harjoitella muuallakin kuin ruokailutilanteissa. Tietoisuustaito (mindfulness) -harjoitus vaikka aamulla, helpottaa pysähtymistä myös ruokapöydän äärellä ja auttaa tekemään parempia valintoja. Tai harjoittelu ainakin auttaa havainnoimaan omaan toimintaa, ei syödä kaikkea, mitä eteen kannetaan tai mikä sattuu mieleen pälkähtämään. Jos tietoisuustaitoharjoitukset tuntuvat vaikeilta tai ärsyttäviltä, voi olla, että sinä todella tarvitset harjoituksia. Se on varmaan, että ilman harjoittelua ei tapahdu muutosta. Eikö olisi hienoa, että päättäisit ihan itse mitä syöt ja et lappaisi suuhun ihan vaan ajattelematta?